De Europese Commissie houdt een rechtszaak tegen Frankrijk over de behandeling van taxi-app Uber voorlopig tegen. De Commissie wil de verkiezingen in het land afwachten.

Dat meldt Politico donderdag op basis van anonieme bronnen binnen en buiten de Commissie.

In april werd bekend dat de Europese Commissie zijn pijlen richt op de Franse taxiwet, waar Uber een klacht over indiende. De wet verplicht chauffeurs onder meer om steeds terug te keren naar een basis en beperkt het gebruik van software om klanten te vinden. Die regels zitten digitale taxidiensten als Uber in de weg.

De Europese Commissie wil ook van de wet af, omdat die in strijd zou zijn met Europese regelgeving. Maar voorzitter Jean-Claude Juncker heeft volgens ingewijden besloten om de zaak voorlopig niet door te laten gaan. 

Populisme

Hij zou zich zorgen maken over de opkomst van populistische partijen in de EU, waaronder het Front National van Marine Le Pen, die zich verzetten tegen de EU en tegen globalisering.

Omdat Uber wordt gezien als belangrijk symbool van die globalisering, zou nu zijn besloten om voorlopig geen actie tegen Frankrijk te ondernemen. Juncker besloot dat ondanks protest van verschillende eurocommissarissen, meldt Politico. In gesprek met lobbyisten van Uber zou de vertraging zijn bevestigd.

Een woordvoerder van de Commissie ontkent dat rechtszaken om politieke redenen worden tegengehouden, maar geeft verder geen details over het verloop van de zaak. Eurocommissaris Elzbieta Bienkowska (Interne Markt) zei eerder dat er geen juridische reden meer is om de zaak tegen te houden. 

Uber ligt in verschillende Europese landen in de clinch met toezichthouders. Volgend jaar besluit het Europees Hof van Justitie over een Spaanse rechtszaak, en ook over taxiwetgeving in Duitsland en Hongarije heeft Uber bij de Commissie geklaagd.