Woningverhuursite Airbnb is in vergaande gesprekken om zijn Chinese rivaal Xiaozhu.com over te nemen.

Het in San Francisco gevestigde en bij westerse reizigers populaire Airbnb wil met de overname meer voet aan de grond krijgen in de snel groeiende Chinese markt, melden ingewijden woensdag aan Bloomberg.

Xiaozhu en vooral het eveneens Chinese Tujia zijn een stuk groter dan Airbnb in China. Het bestand van Xiaozhu telt 100.000 overnachtingsadressen in het land tegenover de 75.000 van Airbnb. Tujia beheert 450.000 slaapplekken in ongeveer 1.350 steden en dorpen, waarvan ongeveer een kwart in China.

Airbnb zou met de overname een dure slag om marktaandeel willen voorkomen. Taxi-app Uber gaf in China 1 miljard dollar uit om te groeien, alvorens zijn Chinese tak uiteindelijk te verkopen aan concurrent Didi Chuxing.

Regelgeving

Het is voor westerse internetbedrijven vaak moeilijk om voet aan de grond te krijgen aan in China, vanwege lokale regelgeving en censuur.

Naar verluidt onderzoekt ook Facecbook een entrée in China, waarbij berichten over gevoelige onderwerpen lokaal zouden worden gecensureerd. De software daarvoor zou door het sociale netwerk al zijn gemaakt, maar het is nog onduidelijk of Facebook ook daadwerkelijk wordt toegestaan in China.