De gemeente Amsterdam gaat samenwerken met navigatiebedrijf TomTom, om de infrastructuur in de stad te verbeteren op basis van data.

De Amsterdamse wethouder van Mobiliteit Pieter Litjens en TomTom tekenden hiervoor op woensdag een samenwerkingsovereenkomst.

TomTom verzamelt live-informatie over verkeersomstandigheden, via de apparaten van zijn klanten. Met deze data kan Amsterdam kijken wat voor effect maatregelen in het verkeer precies hebben.

De data van TomTom moet inzichtelijk maken hoe reizigers het verkeer precies gebruiken. Op basis daarvan wil Amsterdam verkeer in de stad beter gaan spreiden. 

Bij de samenwerking voorziet de gemeente Amsterdam TomTom niet van nieuwe informatie, aldus Jules van de Ven, woordvoerder van Litjens. "We hebben al data die ze kunnen inzien, maar die is op een speciale website voor iedereen beschikbaar".

Geanonimiseerd

TomTom levert informatie van zijn eigen apparaten en apps, die wordt gecombineerd met andere informatie. Op deze manier kan het bedrijf een beeld van het verkeer creëren.

"Als een gebruiker in de file staat, wordt dat soort informatie gebruikt om te zien waar dat is", aldus TomTom-marketingmanager Arnold Meijer. "We vragen vooraf of dat mag en leggen uit waarom. De data wordt geanonimiseerd, dus we weten nooit wie een individuele gebruiker is."