Facebook zou speciale software voor de Chinese markt ontwikkelen, waarmee bepaalde berichten automatisch in specifieke regio’s worden geblokkeerd.

Dat vertellen drie voormalige Facebook-medewerkers aan The New York Times. Door berichten in China te censureren, zou de Chinese overheid toegang willen verlenen aan het sociale netwerk. Op het moment wordt Facebook in China geblokkeerd.

De censuursoftware zou binnen Facebook controversieel zijn. Meerdere werknemers zouden uit principe ontslag hebben genomen. CEO Mark Zuckerberg ondersteunt en verdedigt de software.

Het is vooralsnog onduidelijk of Facebook gebruik zal maken van de software. Volgens meerdere werknemers is de censuursoftware slechts één van de ideeën die nu wordt onderzocht. Op het moment zou de software nog niet zijn aangeboden aan China.

Het sociale netwerk communiceert niet officieel over de censuursoftware. Een woordvoerder zegt enkel dat er interesse is om de Chinese markt te benaderen en dat er naar wordt gekeken. Er zou echter nog niet over een aanpak zijn besloten.

Facebook heeft in het verleden berichten in bepaalde landen geblokkeerd, door overheidsverzoeken in te willigen. De Chinese censuur wijkt af, omdat zonder overheidsverzoek berichten worden tegengehouden.