AMSTERDAM - Philips heeft in het Duitse openbaar vervoer een klant gevonden voor zijn technologie om buskaartjes te betalen met een mobieltje. In Hanau, een plaats in de buurt van Frankfurt, vinden vanaf begin volgend jaar de eerste testen plaats, meldde het technologieconcern dinsdag.

Philips werkt daarbij samen met Nokia. De Finse fabrikant van telecomapparatuur zet daarvoor een van zijn nieuwste mobiele telefoons in: het 3220-model dat is uitgerust met de chiptechnologie NFC (Near Field Communication). De lokale vervoersmaatschappij die de noviteit gaat gebruiken, is Rhein-Main Verkehrsverbund (RMV).

Voordat ze in een bus stappen, moeten de RMV-klanten hun Nokia-telefoon even kort tegen een leesapparaat houden. Nadat ze dat bij het uitstappen ook hebben gedaan, kan de rekening worden opgemaakt. Een zogenoemde smartcard garandeert een veilige betaling.

Philips heeft NFC ontwikkeld in samenwerking met Sony. De draadloze technologie kan alleen over hele korte afstanden (enkele centimeters) data uitwisselen. Andere netwerken (WiFi, Bluetooth) zorgen voor het 'vervoer' van deze gegevens naar andere plekken.