REDWOOD - Het Duitse mediaconcern Bertelsmann blaast het noodlijdende internetbedrijf Napster nieuw leven in. De onderneming betaalt na maandenlange onderhandelingen de schuldeisers 8 miljoen dollar en krijgt daarmee definitief zeggenschap over de muziekruilbeurs op internet. Dat heeft Napster bekendgemaakt.

De muziekkopieerdienst ligt al maanden stil. Dertig van de honderd medewerkers werden vorige maand ontslagen. Napster leek begin deze week op sterven na dood.

Juridische en financiële problemen groeiden het bedrijf zo boven het hoofd, dat directeur Konrad Hilbers en oprichter Shawn Fanning opstapten. Zij keren nu terug. Hilbers, afkomstig van Bertelsmann, komt weer aan de leiding.

Samen met Bertelsmann wil Napster een betaalde dienst opzetten voor het downloaden van muziek. De gratis ruildienst werd vorig jaar door de rechter verboden omdat het bedrijf te weinig deed om het schenden van auteursrechten te voorkomen.

Bertelsmann, dat sinds twee jaar belangen heeft in Napster, heeft naar verluidt al bijna 100 miljoen dollar in de internetdienst gestoken. Het Duitse concern hoopt met Napster een echte 'melkkoe' in handen te hebben.

/NET'Napster is zo goed als failliet'

/DOSSIERNapster