ACM wil onderlinge gesprekstarieven providers opnieuw verlagen

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil de maximale 'gespreksafgiftetarieven', de vergoedingen die providers aan elkaar betalen bij het doorgeven van telefoongesprekken, opnieuw verlagen.

In 2013 stelde de ACM ook al voor om deze tarieven te verlagen, maar dat leidde tot een langdurige rechtszaak die werd aangespannen door KPN, T-Mobile, Vodafone, Tele2, Ziggo en Libertel.

Daardoor zijn de lagere tarieven die de ACM voorstelde nog altijd niet in werking getreden. De toezichthouder wil dat de doorgiftetarieven omlaag gaan, omdat dat naar verwachting zal leiden tot goedkopere telefoontarieven voor consumenten.

In september besloot het Europees Hof van Justitie dat een nationale rechter bij het vaststellen van de tariefplafonds mag afwijken van Europese regelgeving, als een markt dat vereist.

Een woordvoerder van de ACM zegt dat te zien als een bevestiging dat de toezichthouder aan de winnende hand is in de zaak, al moet het College van Beroep voor het Bedrijfsleven nog een eindoordeel vellen.

Verlaging

Met het nieuwe voorstel wil de ACM het doorgiftetarief voor mobiele gesprekken verlagen naar 0,496 eurocent per minuut, bijna vier keer minder dan het tarief dat nu geldt. Het tarief voor vaste gesprekken wil de waakhond verlagen naar 0,138 eurocent per minuut, een ruime halvering.

Marktpartijen hebben tot 13 januari 2017 om te reageren op het voorstel, waarna de toezichthouder een definitief besluit neemt.

De afgiftetarieven zijn sinds 2003 al flink verlaagd. Toen was het afgiftetarief voro een mobiel gesprek nog zo'n 20 eurocent per minuut.

Lees meer over:
ACM
Tip de redactie