Zuid-Korea verbiedt uitbreiding Google Maps

Zuid-Korea wil Google geen toestemming geven om officiële kaartdata op servers buiten het land op te slaan. Daardoor blijft de functionaliteit van Google Maps in het land zeer beperkt.

Google wil graag meer functies van Maps beschikbaar maken in Zuid-Korea, maar de overheid van het land vreest voor de gevolgen daarvan voor de nationale veiligheid. Dat meldt de Wall Street Journal vrijdag.

Het bedrijf zei eerder al dat de routeplanner van het bedrijf door de beperkingen beter werkt in het totalitaire Noord-Korea dan in het zuidelijke buurland.

Lokale concurrenten van Google, zoals Naver en Kakao, gebruiken officiële overheidskaarten waarop militaire en andere gevoelige gebieden zijn uitgewist. Google wil dat ook doen, maar alleen binnen Zuid-Korea. Buiten het land wil het bedrijf ongecensureerde kaarten kunnen tonen. Dat is volgens de overheid niet toegestaan.

Google wil de kaartdata ook exporteren naar buitenlandse servers om meer functies te introduceren. Nu draait de Zuid-Koreaanse kaartendienst nog op servers van een derde partij, maar nieuwere functies van Google Maps werken niet omdat een koppeling met de eigen Google-servers ontbreekt.

Volgens Google is de Zuid-Koreaanse veiligheidswetgeving verouderd en staat dit innovatie in de weg. De zoekmachine en andere diensten van Google zijn in het land een stuk minder populair dan die van lokale bedrijven.

Lees meer over:
Tip de redactie