DEN HAAG - Opta, de onafhankelijke toezichthouder voor de post- en telecommarkt, gaat dertien veilingen houden voor een nieuwe reeks telefoonnummers voor bedrijven en instellingen. Vooral organisaties met verschillende vestigingen bleken de afgelopen weken happig op deze zogenoemde 088-telefoonnummers.

"Het grootste voordeel is dat zo'n organisatie nog maar één landelijk telefoonnummer nodig heeft", zei een woordvoerder van Opta dinsdag. Circa tweehonderd organisaties vroegen ongeveer 400.000 tiencijferige nummers aan bij Opta. "Alle doorkiesnummers tellen ook mee", verklaarde de zegsman het hoge aantal aangevraagde telefoonnummers.

Er waren meerdere gegadigden voor dezelfde "makkelijk te onthouden" 088-telefoonnummers. Die meest populaire nummers gaan via veilingen naar de hoogste bieder, die echter het op een na hoogste bod betaalt. De Opta-woordvoerder wilde geen uitspraken doen over de verwachte opbrengst van de dertien veilingen.

In totaal zijn er 10 miljoen 088-nummers beschikbaar. Bedrijven en instellingen kunnen de komende jaren dus gewoon aanvragen blijven indienen, stelde Opta.