Brein schikt voor het eerst met illegale uploader na nieuw offensief

Stichting Brein is een nieuw offensief tegen illegale uploaders van films en tv-series gestart. De auteursrechtenorganisatie heeft daarin voor 4800 euro geschikt met iemand die online tv-series verspreidde.

De persoon in kwestie had twaalf afleveringen van series online gedeeld, meldt Brein. De uploader moest een schikking van 400 euro per aflevering betalen.

Tegen Torrentfreak zegt Brein-directeur Tim Kuik dat hij steeds meer uploaders wil aanpakken en in de toekomst niet zal terugschrikken van honderden of duizenden zaken.

"We kijken naar wie als eerste en frequent materiaal online uploadt", legt Kuik uit tegen NU.nl. De uploader was bij de twaalf afleveringen van twee series steeds als een van de eerste aanwezig in de groep gebruikers die data uitwisselen via een torrentbestand. Daarom gaat Brein ervan uit dat hij niet een willekeurige downloader was, maar nauwer betrokken was bij de verspreiding.

Identiteit

Het is onduidelijk hoe Brein precies de identiteit van de uploader heeft ontrafeld. Uit een rondgang van NU.nl bleek eerder dat Nederlandse providers dit alleen in opdracht van een rechter doen, en daar was in deze zaak geen sprake van.

Kuik vertelt aan Torrentfreak dat hostingproviders van bijvoorbeeld websites vaak wel vrijwillig informatie vrijgeven, dus mogelijk is dat in dit geval gebeurd.

Onderscheid

Mensen die gebruikmaken van torrents uploaden doorgaans ook gegevens naar anderen. Desalniettemin stelt Kuik dat Brein zich niet richt op de gemiddelde downloader, maar op mensen die actief bestanden illegaal verspreiden.

Het is volgens de Brein-directeur soms echter lastig onderscheid te maken tussen een fanatieke downloader en een bewuste uploader. "Iemand kan zeggen gewoon een fan te zijn die als eerste een serie downloadt, maar dat kan iedereen wel beweren".

De stichting mag sinds maart ip-adressen van uploaders verzamelen met een geautomatiseerd systeem. Deze worden gebruikt om uploaders te traceren en boetes op te leggen. Kuik stelde eerder dit jaar al dat het uploaden van een film of serie mogelijk duizenden euro’s kan kosten.

Lees meer over:
Tip de redactie