Facebook maakte meer fouten bij berekening bereik lezers

Facebook heeft door een bug meer fouten gemaakt bij de berekening van het bereik dat berichten op de site hadden. Eerder bleek Facebook zijn videostatistieken al te overdrijven.

Facebook meldt in een verklaring woensdag dat niet alle cijfers op zijn statistieken-pagina juist waren. Eigenaren van een Facebook-pagina, zoals artiesten en bedrijven, zien op de statistieken-pagina hun bereik.

Door de bug werden zowel de wekelijkse als maandelijkse bereikcijfers niet juist weergegeven. Ook werd verkeerd bijgehouden hoe lang gebruikers een Instant Article lazen.

Bovendien werd niet goed bijgehouden hoe vaak video's op Facebook in zijn geheel zijn bekeken door gebruikers. In september bleek al dat Facebook zijn videostatistieken twee jaar lang had overdreven, toen tot grote onvrede van adverteerders.

Adverteerders geruststellen

De verkeerd gemeten statistieken hebben geen gevolgen voor de opbrengsten of kosten van adverteerders, zegt Facebook advertentie-hoofd Mark Rabrin tegen The Wall Street Journal.

Facebook doet publiekelijk melding van de lekken om uitgevers en adverteerders meer "vertrouwen en duidelijkheid" te geven, mogelijk na de negatieve reacties die op de onthulling van september volgden.

De bugs die Facebook heeft gevonden hadden invloed op vier metingen, waar het bedrijf in totaal 220 soorten metingen aanbiedt.

Facebook heeft ook aangekondigd zijn metingen ter controle aan meer derde partijen beschikbaar te stellen. Dergelijke analysebedrijven kunnen dan nagaan of video's, artikelen en advertenties inderdaad het aantal bezoekers hebben dat Facebook opgeeft.

Zulke bedrijven worden ook nauwe betrokken in een nieuwe raad die zich toelegt op de analyse van bereikcijfers. Ook belooft Facebook meer duidelijkheid in beschrijvingen van welke cijfers worden gemeten en hoe dat gebeurt.

Lees meer over:
Tip de redactie