Amazon-videostreamingdienst Prime Video is vanaf december in tweehonderd landen beschikbaar, waaronder in Nederland.

Dat zegt presentator Jeremy Clarkson op Twitter. Samen met mede-oud-Top Gear-presentatoren James May en Richard Hammond maakt Clarkson nu een autoprogramma voor Amazon, The Grand Tour.

Dat programma start op vrijdag in de landen waar de videodienst van webwinkel Amazon nu al beschikbaar is. In december komen daar tweehonderd landen bij, waaronder Nederland, aldus Clarkson. Amazon heeft zelf nog geen officiële aankondiging gedaan.

Prime Video is te vergelijken met Netflix. De dienst van Amazon is ook beschikbaar vanaf 7,99 euro per maand en biedt dan zowel films en series van tal van producenten met daarnaast films en series van eigen makelij, zoals The Grand Tour.

Geruchten gaan al langer

Er zijn al langer aanwijzingen dat Prime Video mogelijk naar Nederland komt. Zo zei RTL-directeur Bert Habets in september in NTR-programma College Tour dat zijn bedrijf “af en toe gedwarsboomd” wordt door Amazon bij de aankoop van rechten voor films en series.

Bovendien is de Amazon Prime-pagina van Amazon.de de afgelopen meermaals veranderd. Voorheen stond op die pagina duidelijk vermeld dat Prime Video buiten Duitsland en Oostenrijk beperkt beschikbaar is, inmiddels zijn die meldingen grotendeels verdwenen.

Amazon Duitsland

Hoewel Prime Video nu nog niet beschikbaar is in Nederland, is de Duitse pagina voor de dienst al volledig naar het Nederlands vertaald. Vermoedelijk krijgt Nederland straks toegang tot Prime Video via de Duitse tak van Amazon.

Nederlanders kunnen al enkele jaren aankopen doen via de Amazon Duitsland. Via Amazon.nl zijn tot nu toe enkel Kindle e-readers te koop, die ook worden besteld en verzonden via de Duitse Amazon. Onlangs kwam Nederlands al beschikbaar als extra taaloptie op de Duitse site.

Het is nog onbekend of Amazon ook van plan is al zijn Prime-diensten op korte termijn buiten zijn huidige markten uit te rollen. Prime-leden in bijvoorbeeld Duitsland krijgen naast gratis onbeperkt video- en muziekstreaming ook gratis snelle verzending van bestellingen, speciale aanbiedingen en onbeperkte online foto-opslag.