Twitter wil kwetsende berichten aanpakken met woordfilters

Twitter stelt zijn gebruikers voortaan in staat woorden te filteren in de notificaties. Hierdoor moeten Twitteraars zich beter kunnen weren tegen nare opmerkingen en andere onrust.

Gebruikers kunnen specifieke woorden, zinnen, gebruikersnamen, emoji en hastags filteren op Twitter, meldt het sociale netwerk dinsdag. Mocht een tweet deze woorden bevatten, dan zal die niet bij de beoogde ontvanger binnenkomen.

Het kan zijn dat de tweets nog wel te zien zijn in de zoekresultaten op het sociale netwerk. De opties voor het instellen van het filter zijn terug te vinden onder de notificatie-instellingen van de app op Android en iOS.

Daarnaast krijgen twitteraars de mogelijkheid gesprekken te dempen waarin ze ongewild betrokken zijn of die ze niet meer willen volgen. Het is mogelijk die beslissing later terug te draaien.

Twitter heeft de afgelopen jaren veel kritiek gekregen, omdat sommige gebruikers worden overspoeld door beledigende berichten. Het sociale netwerk belooft hier meer tegen te doen.

Overlast melden

Daarom maakt Twitter het melden van overlast ook gemakkelijker. Gedrag dat is gericht op iemands ras, etniciteit, herkomst, seksuele geaardheid, geslachtsidentiteit, religieuze keuze, leeftijd, handicap of ziekte kan worden gemeld aan de klantenservice.

Het bedrijf heeft hiervoor het personeel beter opgeleid, zodat er rekening kan worden gehouden met de culturele of historische achtergrond van het slachtoffer.

Er worden later meer anti-overlastmogelijkheden toegevoegd aan het sociale netwerk. Onlangs heeft Instagram het gebruikers eveneens mogelijk gemaakt woorden te filteren, zodat zij minder last hebben van haatdragende comments of andere overlast.

Lees meer over:
Tip de redactie