Prominente Amerikaanse internetbedrijven, waaronder Facebook en Amazon, hebben aankomend president Donald Trump een brief gestuurd met daarin beleidspunten die zij graag uitgevoerd zouden zien.

Zo zouden de leden van de Internet Association, een belangengroep van 40 bedrijven met daarin ook nog bedrijven als Google, Uber en Twitter, graag zien dat president Trump zich achter sterkere encryptie schaart.

Dat lijkt ijdele hoop, want de aanstaande president gaf eerder te kennen niet voor sterkere encryptie te zijn. Tijdens de campagne riep hij eerder in 2016 nog op Apple te boycotten omdat het bedrijf zich verzette tegen de FBI, die wilde dat Apple de iPhone van een terrorist zou ontgrendelen. 

Dat bleek uiteindelijk niet nodig omdat de FBI met behulp van een aangekocht stuk software de telefoon had weten te kraken.

Deeleconomie

Naast encryptie breekt de Internet Association ook een lans voor onder meer voor het versoepelen van regelgeving op het gebied van deeleconomie-bedrijven als Airbnb en Uber.

Daarnaast zouden de bedrijven graag lagere belastingen op winst uit intellectuele eigendommen zien en hopen zij dat Trump druk wil zetten op Europa om niet te veel tariefbarrières op te werpen voor technologiebedrijven die willen uitbreiden in Europa.

Op die punten lijken de wensen van de Internet Association beter overeen te komen met wat Trump eerder zei te willen.

Kritisch

Trump is meerdere malen kritisch geweest over de techindustrie en richtte zich daarbij meermaals specifiek op Apple. De presidentskandidaat riep kiezers op om het bedrijf te boycotten en bekritiseerde CEO Tim Cook om zijn standpunt over versleuteling.

Apple sponsorde vervolgens de conventie van de Republikeinse partij dit jaar niet. Uitspraken van Trump over vrouwen, immigranten en minderheiden hadden daartoe geleid. In het verleden sponsorde Apple partijconferenties van zowel de republikeinen als de democraten.