'Facebook heeft filter tegen nepnieuws bewust niet gebruikt'

Facebook heeft eerder dit jaar een filter ontwikkeld om nepnieuws op het sociale netwerk tegen te gaan. Dat filter is vervolgens niet gebruikt, omdat daardoor nieuws van rechtse websites mogelijk ondervertegenwoordigd zou zijn.

Dat schrijft Gizmodo maandag op basis van twee hooggeplaatste anonieme bronnen bij Facebook. Facebook zou eerder dit jaar onderzoek hebben gedaan naar nepnieuws op het netwerk. Daar werd binnen het bedrijf op hoog niveau over gedebatteerd.

Facebook wordt ervan beschuldigd te hebben bijgedragen aan winst voor Donald Trump in de presidentsverkiezingen, omdat het te weinig deed aan de verspreiding van nepnieuws dat de Democraten in een kwaad daglicht stelde.

Volgens Mark Zuckerberg is "ruim 99 procent van de inhoud die mensen zien, authentiek. Maar een zeer klein deel is nepnieuws en hoaxes." Hij liet eerder weten stappen te nemen om verspreiding van nepnieuws te voorkomen.

Update

Er is eerder dit jaar niet verder gewerkt aan de update die het nepnieuws zou filteren. "Er was veel angst dat conservatieven ontzet zouden zijn na het debat over Trending Topics", aldus de bron.

De zaak over Trending Topics ging over de nieuwsselectie door een team bij Facebook. Er werd handmatig bepaald welk nieuws 'trending' werd. Na ophef daarover - omdat de curatoren te links zouden zijn - werden nieuwe regels opgesteld en werd het systeem voor selectie geautomatiseerd.

Facebook ontkent dat er een nieuwsfilter is gemaakt dat nepnieuws uit de weg zou ruimen.

Lees meer over:
Tip de redactie