Hacker staat in VS terecht voor diefstal miljoenen dollars via FIFA

Een Amerikaanse hacker staat in Texas terecht voor het stelen en doorverkopen van miljoenen dollars aan virtuele munten van de voetbalgame FIFA. Anthony Clark wordt samen met drie andere hackers beschuldigd van fraude.

Clark zou met de anderen software hebben gemaakt waarmee ze de virtuele munten snel konden verzamelen. Die munten zijn vervolgens op de zwarte markt in Europa en China verkocht. De verdachten hebben naar verluidt tussen de 15 en 18 miljoen dollar verdiend aan de verkoop, meldt gamesite Kotaku.

Spelers van de FIFA-games kunnen de munten verzamelen door wedstrijden te spelen. De software die de hackers hadden ontwikkeld, stuurde naar de servers de melding dat er wedstrijden waren gespeeld, terwijl dat niet het geval was. Zo konden de hackers in korte tijd veel munten verkrijgen.

De Amerikaanse opsporingsdienst FBI kwam de hackers in 2015 op het spoor. Volgens de dienst is de software in ieder geval van 2013 tot september 2015 gebruikt.

Groep

De vier mannen behoren vermoedelijk tot de hackersgroep RANE Developments. Ricky Miller, een van de vier mannen, heeft in oktober bekend. Clark zou de leiding hebben gehad over het team.

In september vorig jaar nam de FBI miljoenen dollars cash in beslag, evenals een aantal computers en Xbox 360-consoles. Daarnaast werd beslag gelegd op een bankrekening met daarop ruim 2,8 miljoen dollar en een aantal sportwagens van Miller, waaronder een Lamborghini.

Xbox Underground

De hackersgroep heeft volgens de FBI banden met het hackerscollectief Xbox Underground, dat in 2014 werd aangeklaagd voor onder meer het stelen van software van Valve en Microsoft.

Een lid van die groep heeft tegen de autoriteiten gezegd dat hij de verdachten had geholpen bij het ontwikkelen van de software waarmee de virtuele munten zijn verzameld.

Lees meer over:
Tip de redactie