Sven Olaf K., de hacker die in 2013 verantwoordelijk was voor de grootste cyberaanval tot dan toe, krijgt een voorwaardelijke celstraf van een half jaar.

Dat heeft de rechtbank in Dordrecht maandag besloten. Het Openbaar Ministerie had een jaar cel geëist, waarvan 310 dagen voorwaardelijk.

K. overspoelde de servers van anti-spamorganisatie Spamhaus met kwaadaardig verkeer, waardoor het bedrijf enige tijd onbereikbaar was. Veel internetgebruikers hadden last van de aanval, omdat hierbij ook kritieke internetinfrastructuur werd getroffen. Daardoor werden verbindingen wereldwijd minder stabiel.

Eerder weigerde K. een schikking met het Openbaar Ministerie, omdat hij erop stond dat hij zou worden vrijgesproken. Volgens de rechters is er echter voldoende bewijs dat K. zijn medewerking aan de cyberaanval heeft verleend.

Hij krijgt een celstraf van 240 dagen opgelegd, waarvan 185 voorwaardelijk. Omdat hij al 55 dagen in voorarrest heeft gezeten, hoeft hij niet meer de gevangenis in.

K. werd drie jaar geleden in zijn appartement in Spanje opgepakt en uitgeleverd naar Nederland. Eerder werd een Britse tiener al veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur voor dezelfde cyberaanval. Uit chatarchieven bleek dat hij samenwerkte met K. om de servers van Spamhaus plat te leggen.