Kaspersky Lab beschuldigt Microsoft van machtsmisbruik

Antivirusbedrijf Kaspersky Lab beschuldigt Microsoft van machtsmisbruik binnen Windows 10, waardoor antivirussoftware lastig kan concurreren met Microsofts ingebouwde alternatief

Het bedrijf heeft een klacht ingediend bij de Europese Unie en Rusland, aldus oprichter Eugene Kaspersky in een blogpost. Microsoft Defender is al langer onderdeel van Windows, maar de oprichter zegt er nu "eindelijk genoeg van te hebben". 

Bij de installatie van Windows 10 wordt automatisch alle niet-ondersteunde antivirussoftware uitgeschakeld, aldus Kaspersky. Dat is volgens het bedrijf onredelijk, want ontwikkelaars kregen slechts een week voor de update uitkwam de tijd om zich hierop voor te bereiden. 

Microsoft zou gebruikers daarnaast zijn eigen alternatief Windows Defender opdringen. In Windows 10 verschijnen notificaties om de gratis beveiligingssoftware in te schakelen. Zelfs als er een alternatief antivirusprogramma is ingeschakeld, zou Windows Defender notificaties versturen. Hierin wordt de gebruiker geadviseerd om het officiële Microsoft-alternatief weer in te schakelen. 

De klacht komt terwijl Google in Europa voor machtsmisbruik wordt onderzocht. Daarbij wordt gekeken of Google-diensten een oneerlijk voordeel hebben binnen bijvoorbeeld Android.

Lees meer over:
Tip de redactie