'Hackers stelen 400 miljoen wachtwoorden van erotische datingsites'

Hackers hebben maar liefst 400 miljoen wachtwoorden van de erotische datingsites van FriendFinder gestolen.

Dat meldt LeakedSource. De gestolen accountinformatie zou inmiddels online aan criminelen worden verkocht. 

Het betreft wachtwoorden van zes websites in handen van FriendFinder, waaronder Adult FriendFinder, Cams.com en Penthouse.com. In totaal zijn er meer dan 412 miljoen account door de hack getroffen. 

Het bedrijf achter de sites heeft de hack nog niet officieel bevestigd. ZDNet heeft een deel van de gestolen database in handen gekregen en geverifieerd bij getroffen gebruikers. 

Wachtwoorden

Van de wachtwoorden werd slechts een deel versleuteld bewaard. Inmiddels zou 99 procent van alle wachtwoordinformatie vrij toegankelijk zijn. 

Informatie van verwijderde accounts is volgens de beveiligingsonderzoekers ook nog in de database toegankelijk. De data van verwijderde accounts bleef op de servers van FriendFinder aanwezig, met enkel een markering dat de gebruiker zijn gegevens wilde verwijderen. 

Volgens de gegevens van LeakedSource gebruikten ruim 3,8 miljoen accounts de sites in het Nederlands. Het exacte aantal getroffenen dat zich in Nederland bevindt is niet bekend.

Simpele wachtwoorden

Uit de database bleek dat veel gebruikers kozen voor een simpel wachtwoord. Zo is '123456' het meest gebruikte wachtwoord, van in totaal 900.000 gebruikers. Op de tweede plek staat '12345' met meer dan 600.000 gebruikers. 

De volledige top zes is gevuld met optellende cijfers. Op de zevende plek staat het woord 'password' als wachtwoord, gevolgd door 'qwerty' op plek acht. 

In 2015 werd de vreemdgangerssite Ashley Madison ook door een hack getroffen. Daar waren zeshonderd Nederlanders slachtoffer van.

Lees meer over:
Tip de redactie