Facebook-ceo Mark Zuckerberg heeft opnieuw gereageerd op de mogelijke rol die Facebook heeft gespeeld bij de Amerikaanse verkiezingen, en het nepnieuws dat via de site verspreid wordt.

Zuckerberg schrijft “ruim 99 procent van de inhoud die mensen zien, is authentiek. Maar een zeer klein deel is nepnieuws en hoaxes.”

De Facebook-ceo reageert voor de tweede keer deze week op de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Facebook krijgt veel kritiek omdat het nepnieuws zou hebben aangeraden aan gebruikers, en die gebruikers vooral politiek nieuws zou tonen dat bij hun eigen interesse aansluit.

“Het nepnieuws dat er is, beperkt zich niet tot één politieke kant”, aldus Zuckerberg. “Dat maakt het extreem onwaarschijnlijk dat nepnieuws de uitslag van deze verkiezingen op welke manier dan ook heeft beïnvloed.”

‘Waarheid’ moeilijk te bepalen

Het blijft volgens Zuckerberg “moeilijk om te bepalen wat ‘de waarheid’ is”. “Dit is een gebied waar we zeer voorzichtig mee moeten omgaan.” Zuckerberg wijst op recente wijzigingen van Facebook, waardoor gebruikers nepnieuws makkelijker kunnen melden. Ook worden de nieuwsalgoritmes binnenkort aangepast.

“Hoewel sommige hoaxes compleet ontmaskerd kunnen worden, heeft een groter deel van onze inhoud, waaronder dat van mainstream bronnen, vaak de basis goed maar zijn details verkeerd, of ontbreken die.”

Eerder noemde Zuckerberg het idee dat Facebook invloed zou hebben gehad op de verkiezingen al “bizar”. “Mensen zijn slim en ze begrijpen wat belangrijk voor hen is”, zei de Faceook-ceo toen.