Brussel ondervraagt VS over gescande Yahoo-mails

De Europese Commissie ondervraagt de Verenigde Staten over e-mails die door Yahoo werd gescand voor de inlichtingendienst.

Dat meldt Reuters. Brussel wil weten of Yahoo met zijn e-mailscans de nieuwe Privacy Shield-overeenkomst heeft overtreden. 

Privacy Shield werd in augustus ingevoerd, nadat een eerdere overeenkomst in oktober 2015 ongeldig werd verklaard. Het verdrag beperkt hoeveel gegevens van Europese burgers de Amerikanen mogen inzien. 

Yahoo heeft in 2015 in het geheim honderden miljoenen e-mails bij zijn maildienst gescand, in opdracht van de Amerikaanse overheid. De data was bedoeld voor de FBI of NSA. 

De e-mailscans werden uitgevoerd voordat Privacy Shield van kracht is, maar de Europese Commissie zou wel willen weten of de nieuwe regels geschonden zouden zijn. Daarmee wordt gepolst hoe de VS in de nieuwe overeenkomst staat. 

Met de gestelde vragen wil Brussel ook ontdekken hoe gericht e-mails werden gescand. Daarnaast wil de Commissie weten of de e-mailscans op dit moment nog plaatsvinden.

Lees meer over:
Tip de redactie