Banken gaan nieuwe inlogmethode iDIN bij websites aanbieden

Inloggen bij webwinkels of op andere sites kan binnenkort mogelijk ook met je bankgegevens. Banken gaan hun nieuwe identificatie- en inlogdienst iDIN nu ook commercieel aanbieden.

Dat is vrijdag door de Betaalvereniging Nederland bekendgemaakt. iDIN werd eerder al onthuld, maar zal voortaan aan websites worden aangeboden. 

iDIN is een soort iDEAL, maar dan voor het verifiëren van persoonsgegevens. Je logt in met de login van je bank die vervolgens aan de betreffende organisatie bevestigt wie je bent. De banken kunnen dit, omdat ze de identiteit van iedere klant altijd grondig moeten checken wanneer die een bankrekening opent.

De banken verstrekken dan gegevens zoals iemands naam, adres, leeftijd of geslacht. Deelnemende organisaties krijgen geen toegang tot financiële gegevens van bankklanten. Het is ook niet mogelijk om met via deze dienst te betalen.

Directeur van de Betaalvereniging Piet Mallekoote denkt dat er veel vraag is naar de dienst, bijvoorbeeld bij verzekeraars en zorg- en overheidsinstellingen. Bij de overheid zou iDIN dan een alternatief voor DigiD kunnen worden.

Sinds begin dit jaar is het hele systeem al uitgebreid getest, onder meer bij de Belastingdienst, hypotheekverstrekker Florius, zorgverzekeraar ONVZ en telecomaanbieder Youfone. Bedrijven en instellingen die interesse hebben in iDIN kunnen hiervoor een contract afsluiten bij een van de grootbanken.

eID

iDIN is één van de opvolgers van DigiD. Hierbij moet inloggen bij onder andere overheidsinstanties makkelijker worden, door bijvoorbeeld een speciale NFC-pas te gebruiken. DigiD zal naast iDIN blijven bestaan, voor enkel inlogs bij de overheid.

Naast iDIN wordt er aan een andere inlogmethode gewerkt genaamd Idensys. Hierbij moet de identiteit van een burger eerst worden geverifieerd, waarna er met bijvoorbeeld een USB-stick of pincode ingelogd kan worden. Idensys gaat geen gebruikmaken van bankinformatie.

Lees meer over:
Tip de redactie