Facebook-topman Mark Zuckerberg is door het Amerikaanse tijdschrift Fortune bekroond tot "zakenpersoon van het jaar". 

Dat meldt Fortune donderdag op de website. In het decembernummer van het blad staat Zuckerberg centraal. 

Fortune noemt hem een “onverwacht” managementgenie.Volgens het blad is Zuckerberg vaak onderschat, mede door zijn jonge leeftijd. 

De 32-jarige oprichter van het sociale netwerk stopte met zijn studie op Harvard om zijn startup verder uit te bouwen in Silicon Valley. Hij groeide uit tot een van de rijkste Amerikanen; volgens Forbes heeft hij een vermogen van 56 miljard dollar. 

Bij het twaalf jaar oude Facebook zijn ongeveer zestienduizend mensen in dienst. Rond de 1,8 miljard mensen wereldwijd gebruiken het sociale netwerk. 

Grote ambities

Op het moment verzetten Europese privacywaakhonden zich tegen datadeling tussen Whatsapp en moederbedrijf Facebook. Het bedrijf maakte onlangs bekend tijdelijk te stoppen met het gebruiken van data van de berichtendienst. 

Twee jaar geleden ging de titel van Fortune naar Google-directeur en medeoprichter Larry Page. Hij werd geprezen om zijn grote ambities. Het blad prees dat Google een soort “fabriek” van de toekomst was geworden en tegelijk bestaande activiteiten op internet succesvol kon houden.