Na de inauguratie van Donald Trump als president op 20 januari 2017, wordt het populaire Twitter-account @POTUS aan hem overgedragen, inclusief volgers.

Dat heeft het Witte Huis bekendgemaakt. Het account van de President Of The United States (afgekort @POTUS) is nu nog in handen van Barack Obama. Hij startte op 18 mei 2015 als eerste Amerikaanse president een officieel Twitter-kanaal en heeft inmiddels 11 miljoen volgers.

Het account wordt voor de machtsoverdracht geheel leeggemaakt, maar de tweets van Obama gaan niet verloren. Ze zullen worden opgeslagen onder de naam @Potus44. Obama is de 44e president van de Verenigde Staten.

Barack Obama heeft ook een persoonlijk Twitter-account, dat hij al sinds 2007 gebruikt. Daarop heeft hij 79 miljoen volgers. Trump heeft op zijn eigen account ruim 14 miljoen volgers.

Archief

Ook andere officiële accounts zoals @WhiteHouse, @FLOTUS, @PressSec en @VP zullen voor de machtsoverdracht leeggemaakt worden. De tweets worden gearchiveerd door het National Archives and Records Administration (NARA).

Behalve Twitter-accounts zullen ook accounts op sociale media als Tumblr, YouTube, Instagram en Facebook leeg worden overgedragen aan Trump en zijn team.

Beleid

Ondertussen heeft het 'transitieteam' van Trump een eigen website opgezet: GreatAgain.gov. Die naam is gebaseerd op de slogan 'Make America Great Again', die hij tijdens zijn bijeenkomsten regelmatig uitsprak.

Op de site zijn onder meer beleidsplannen van Trump te zien. Ook kunnen Amerikaanse burgers hun eigen plannen insturen.

Het transitieteam heeft ook een eigen Twitter-account. Daarop zal nieuws over de machtsoverdracht worden gedeeld.