Ierland gaat woensdag formeel protest aantekenen tegen de miljarden aan achterstallige belasting die Apple aan zijn belastingdienst moet betalen.

Dat maakte de Ierse minister van Financiën Michael Noonan dinsdag bekend.

De Europese Commissie bepaalde eind augustus dat de Amerikaanse technologiefabrikant en Ierland ongeldige belastingafspraken hadden gemaakt. Apple had daarom 13 miljard euro te weinig belasting betaald en moest dat alsnog gaan doen.

Ierland liet daarop direct weten in beroep te zullen gaan tegen de bepaling. "Dit is nodig om de integriteit van ons belastingstelsel te verdedigen, fiscale zekerheid aan bedrijven te bieden en de aantasting van de EU-staatssteunregels aan te vechten", zei Noonan toen.

Door afspraken tussen de Ierse regering en Apple betaalde het bedrijf in 2003 effectief 1 procent belasting over zijn Europese winst, en 0,005 procent in 2014 (50 euro belasting op 1 miljoen euro), concludeerde de Commissie. De afspraken gaan terug tot 1991. Nieuwe afspraken volgden in 2007.

Onderzoek

De uitspraak van de Commissie volgde op een onderzoek dat al sinds juni 2014 werd gevoerd. De Europese Commissie beschuldigde Ierland toen van het overtreden van Europese regels voor staatssteun, omdat het land Apple zou toestaan om minder belasting te betalen om zo banenverlies te voorkomen. Zo worden andere bedrijven benadeeld, argumenteerde eurocommissaris van Mededinging Margrethe Vestager.

Apple heeft zo’n 5.500 medewerkers in Ierland, goed voor ongeveer een kwart van Apples Europese personeelsbestand. Het bedrijf draaide in 2015 een omzet van 235 miljard dollar en boekte een winst van 53,8 miljard dollar.