Facebook is akkoord gegaan met het tijdelijk stoppen met het delen van data van gebruikers uit het Verenigd Koninkrijk tussen Facebook en dochterbedrijf WhatsApp.

Dat meldt de Britse privacywaakhond ICO maandag volgens Reuters. Die had eerder op maandag nog een waarschuwing aan het adres van Facebook doen uitgaan omdat de ICO vond dat de privacy van gebruikers onvoldoende gewaarborgd was.

WhatsApp maakte in augustus bekend dat het bepaalde data zou gaan delen met moederbedrijf Facebook. Wereldwijd spraken privacywaakhonden, waaronder de Britse, zich uit tegen de voorgenomen datadeling van de chatdienst.

Daarop kregen gebruikers de mogelijkheid om zichzelf uit te sluiten van datadeling, hoewel dat inmiddels wel standaard is ingeschakeld.

Betere voorlichting

Bestuurder Elizabeth Denham van ICO zegt blij te zijn met de tijdelijke stopzetting, maar roept de bedrijven ook op om gebruikers beter in te lichten over welke data er nu precies wordt uitgewisseld en hoe gebruikers daar grip op kunnen krijgen.

"Wij vinden dat gebruikers recht hebben op meer transparantie en bescherming, maar Facebook is het daar tot op heden niet mee eens", aldus Denham.

Het is niet duidelijk of Facebook van plan is om op een later tijdstip de datadeling met WhatsApp in het Verenigd Koninkrijk te hervatten.