Het Chinese parlement heeft maandag een wetsvoorstel aangenomen om meer grip te krijgen op internet. 

De wet, die in juni 2017 in werking treedt, zou nodig zijn om toenemende dreigingen, zoals hacken en terrorisme, het hoofd te bieden. De wet kan volgens critici spionage en censuur op het Chinese internet makkelijker maken.

Yang Heqing van het permanente comité van het Nationale Volkscongres zei dat de nationale veiligheid en ontwikkeling van China nauw verweven zijn met internet. 

''Als internetmogendheid en als een van de landen die te maken hebben met de grootste veiligheidsrisico's van internet, moet China dringend wettelijke kaders voor netwerkveiligheid instellen en vervolmaken'', zei hij.

Zorgen

De nieuwe wet maakt het ook verboden om 'nationale eensgezindheid' te beschadigen op het internet.

"Hoewel er een jaar lang veel internationale zorgen van bedrijven en mensenrechtenorganisaties waren, hebben Chinese autoriteiten de wet aangenomen zonder grote veranderingen te maken", aldus de Chinese directeur van Human Rights Watch in een statement aan The Guardian.

Bij bedrijven luidt de kritiek dat buitenlandse bedrijven van verschillende sectoren worden uitgesloten. Ook moeten zij ''technische ondersteuning'' bieden aan Chinese veiligheidsdiensten en persoonlijke informatie en bedrijfsgegevens opslaan op servers in China.

China zegt zich met de wet te houden aan internationale handelsregels