De Mensenrechtentulp van de Nederlandse regering gaat dit jaar naar de Pakistaanse internetactivist Nighat Dad. 

Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken zondag. Minister Bert Koenders reikt de prijs op 10 december – de Dag van de Mensenrechten – uit in Den Haag. 

Dad heeft in 2012 de Digital Rights Foundation opgericht. Deze stichting ondersteunt vrouwelijke internetgebruikers in haar land met een hulplijn voor digitale pesterij en digitale veiligheidstrainingen. 

"Ondanks de vele bedreigingen aan haar adres strijdt Nighat Dad op innovatieve en unieke wijze voor betere naleving van mensenrechten in Pakistan", schrijft Koenders in een persbericht. 

De Mensenrechtentulp wordt sinds 2008 uitgereikt aan mensen of organisaties die opkomen voor mensenrechten. Aan het bronzen beeld is een geldbedrag van 100.000 euro verbonden, waarvan 75.000 euro bestemd is om het werk uit te breiden en 25.000 euro voor training.

Publieksfavorieten

NGO Justice and Peace en het ministerie van Buitenlandse Zaken kiezen een top tien die wordt voorgelegd aan het publiek. Uit de drie publieksfavorieten kiest de minister van Buitenlandse Zaken een winnaar.

Vorig jaar won IRA-Mauritania, een organisatie die zich inzet om een einde te maken aan slavernij in Mauritanië. In het land aan de westkust van Afrika groeien nog mensen op als deel van een ander huishouden, zonder dat zij voor hun werk worden betaald.