Google heeft donderdag opnieuw ontkend dat het schuldig is geweest aan machtsmisbruik met zijn webwinkelvergelijker Shopping, die onder meer wordt getoond in de zoekresultaten van het bedrijf.

De zoekgigant heeft voor de tweede maal een verweer aan de Europese Commissie gestuurd, die Google op drie verschillende vlakken heeft beschuldigd van machtsmisbruik.

Het onderzoek naar Google Shopping loopt het langst, al sinds 2007. In die zaak stuurde Google al eens een verweer, maar daarna scherpte de Commissie zijn aanklacht aan, waardoor het bedrijf zich opnieuw tot een reactie gedwongen ziet.

In de reactie, waarvan een samenvatting is gepubliceerd op een blog van Google, beargumenteert het bedrijf dat Shopping geen belemmering vormde voor concurrentie op de webwinkelmarkt. Volgens Google is het voor consumenten gemakkelijk om ook buiten de zoekmachine om prijzen te vergelijken en gebruik te maken van webwinkels.

Realiteit

De theorie van de Commissie "past niet bij de realiteit van hoe de meeste mensen online winkelen", schrijft advocaat Kent Walker van Google. "Consumenten zoeken niet alleen naar producten op een zoekmachine, waarna ze op een prijsvergelijkingssite klikken en dan weer doorklikken naar sites van verkopers."

Het komt volgens Google ook vaak voor dat mensen direct naar webwinkels of andere prijsvergelijkers gaan, of dat mensen producten vinden via sociale media en advertenties van anderen.

"Op het mobiele web - en tegenwoordig is meer dan de helft van het internetverkeer in Europa mobiel - zijn gespecialiseerde apps de meest voorkomende manier voor consumenten om te winkelen."

Google wijst erop dat één op de drie Duitsers die online een product willen aanschaffen direct naar de site van Amazon gaan. Slechts 14 procent zou eerst op Google zoeken.

Bewijs

Google claimt dat de Europese Commissie wil afdwingen dat de zoekmachine advertentieruimte vrijmaakt voor andere prijsvergelijkers. Maar Google zegt consumenten beter te kunnen bedienen door met slimme algoritmes in te schatten waar consumenten naar op zoek zijn.

"Uiteindelijk kunnen wij het niet eens zijn met een aanklacht die bewijs ontbeert en onze mogelijkheid om onze gebruikers te bedienen zou beperken, alleen maar om aan de belangen van klein aantal websites te voldoen", schrijft Walker.

AdSense

Google zegt te willen samenwerken met de Commissie om tot een oplossing te komen. Het is echter onduidelijk of de Commissie nog openstaat voor een schikking met Google. Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) is zeer kritisch op het bedrijf en heeft naast de Shopping-zaak ook nog aanklachten ingediend rond het advertentieproduct AdSense en het mobiele besturingssysteem Android.

Ook op de AdSense-zaak heeft Google donderdag gereageerd. In die zaak zegt de zoekgigant veranderingen te hebben doorgevoerd die tegemoet komen aan de klachten van de Commissie. Vestager erkende eerder dit jaar dat de voorwaarden van AdSense waren veranderd, waardoor er voor afnemers van de advertenties meer ruimte is om ook vergelijkbare advertenties van anderen te tonen.

Android

Google heeft tot 11 november de tijd om te reageren op de aantijgingen rond Android. De Commissie zegt dat Google de concurrentie op de mobiele markt beperkt door af te dwingen dat zijn apps worden meegeleverd met Android.

Eerder ontkende Google dit ook al. Het bedrijf wees erop dat Android opensource is, en dat smartphonefabrikanten het systeem ook kunnen gebruiken zonder Google-apps. Doen zij dat, dan mogen zij echter niet ook telefoons uitbrengen mét Google-applicaties.

De mededingingszaken kunnen nog lang voortslepen. Na de reacties van Google te hebben bestudeerd zal de Europese Commissie overgaan tot een defintief besluit over eventuele maatregelen, waaronder ook een forse boete kan vallen. Maar Google zou tegen zo'n besluit weer in beroep kunnen gaan, waardoor het jaren kan duren voordat er definitief uitsluitsel is over de zaken.