Facebook gaat de camera een prominetere plek geven in zijn mobiele applicaties, waaronder ook Whatsapp en Facebook Messenger. 

Dat meldt Bloomberg. Het sociale netwerk gaat zo nog meer op concurrent Snapchat lijken.

Zuckerberg meldde woensdagavond bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers dat de volgende stap voor Facebook op smartphones het creëren van een 'camera-first' ervaring is.

De camera zou bij Facebook-applicaties met één swipe te bereiken moeten zijn. Daarnaast zou het berijf zich meer gaan richten op filters die over de beelden te plaatsen zijn. Tijdens Halloween maakte Facebook al gebruik van speciale filters en in WhatsApp is het al mogelijk om op afbeeldingen te tekenen. 

Statusupdates die bestaan uit "simpele tekst" moeten zo vaker veranderen in "dynamische foto's en video's". "We gaan dit zo snel mogelijk wereldwijd uitrollen", zei Facebook-oprichter Mark Zuckerberg.

Stories

Bij concurrent Snapchat staat de camera al centraal in de app. De camerafunctie duikt als eerste op wanneer mensen hun applicatie openen. 

Facebook imiteert vaker functies van Snapchat. De meest opzienbarende stap was het introduceren van de functie Stories bij dochterbedrijf Instagram. 

Instagram Stories lijkt in veel opzichten op de Stories-functie in Snapchat. Zo verdwijnen foto’s en video’s na 24 uur, en is het mogelijk om tekst toe te voegen en te tekenen op de beelden.

Overnamebod op Snow

Instagram Stories heeft volgens Facebook al 100 miljoen dagelijkse gebruikers. Snapchat heeft 150 miljoen dagelijkse gebruikers.

Drie jaar geleden deed Facebook nog een overnamebod op Snapchat van 3 miljard dollar. Oprichter Evan Spiegel wees dat echter af. Inmiddels wil zijn bedrijf naar verluidt naar de beurs met een waardering van rond de 25 miljard dollar.

Eind oktober meldde TechCrunch op basis van een anonieme bron dat Facebook heeft geprobeerd de app Snow – een Aziatische concurrent van Snapchat – over te nemen. De makers van Snow hebben het overnamebod afgeslagen.