Lenovo heeft zijn pc- en smartphoneverkopen in het derde kalenderkwartaal van 2016 opnieuw zien dalen. Wel draaide het bedrijf weer een nettowinst van 157 miljoen dollar (141 miljoen euro).

Een jaar eerder draaide Lenovo nog een recordverlies van 784 miljoen dollar, omdat het bedrijf een grote reorganisatie meemaakte.

De pc-verkopen daalden met 3,2 procent naar 14,5 miljoen exemplaren, zo maakte Lenovo donderdag bekend bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers. De omzet uit de pc-tak daalde met 8 procent naar 7,8 miljard dollar.

Ook de mobiele tak had het zwaar, met een omzetdaling van 12 procent naar 2 miljard dollar. Lenovo verkoopt smartphones onder de eigen merknaam en onder de naam van dochtermerk Motorola.

Moto Z

De Moto-smartphones deden het dit kwartaal 40 procent beter dan in het tweede kwartaal, stelt Lenovo. Dat heeft onder meer te maken met de lancering van de nieuwe Moto Z. Volgens Lenovo is dat toestel inmiddels ruim 1 miljoen keer verkocht. De Moto Z is onlangs ook in Nederland op de markt gekomen.

Het voormalige Motorola is door Lenovo behoorlijk uitgekleed. Van de 3.500 mensen die er werkten toen Lenovo het bedrijf overnam, zouden er inmiddels nog zo'n 500 over zijn.

De servertak van Lenovo kromp met 8 procent naar een omzet van 1,1 miljard dollar. De smartphone- en serverafdelingen van Lenovo draaien allebei een brutoverlies, terwijl de pc-tak wel winst in het laatje brengt.