Facebook heeft meer dan een miljard dagelijkse mobiele gebruikers. De winst van het sociale netwerk is in het afgelopen kwartaal gestegen tot afgerond 2,4 miljard dollar (2,2 miljard euro).

Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die het bedrijf woensdagavond publiceerde na het slot van de beurshandel in New York. Een jaar geleden behaalde Facebook nog een winst van 896 miljoen dollar (807 miljoen euro). 

Het bedrijf presteerde ook beter dan het tweede kwartaal van dit jaar. Destijds boekte Facebook nog een winst van ruim 2 miljard dollar. 

De totale omzet steeg in het laatste kwartaal naar 7 miljard dollar (6,3 miljard euro), 56 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. 

Mobiel

Afgelopen kwartaal kwamen er 80 miljoen Facebookgebruikers bij. Het sociale netwerk heeft nu voor het eerst meer dan een miljard dagelijkse mobiele gebruikers en 1,18 miljard dagelijks actieve leden. Het bedrijf heeft ongeveer 1,8 miljard maandelijkse gebruikers, een stijging van 16 procent ten opzichte van een jaar eerder. 

Het bedrijf verdiende verreweg het meest aan mobiele advertenties, die verantwoordelijk waren voor 84 procent van de advertentie-inkomsten. Die stegen naar 6,8 miljard dollar. 

Facebook, eigenaar van Whatsapp en Instagram, presteerde beter dan werd verwacht door analisten. De winst per aandeel kwam uit op 1,09 dollar. 

Aandeel

Ondanks de gunstige cijfers daalde het aandeel van Facebook nabeurs met 7 procent. Financieel directeur Dave Wehner waarschuwde tegenover analisten dat de advertentiegroei in de toekomst zal afzwakken. Het bedrijf verwacht binnenkort op een punt te komen waar het onmogelijk wordt om nog meer advertenties in de tijdlijn van gebruikers te plaatsen.

Facebook heeft afgelopen jaar veel kritiek gehad over vermeende censuur tijdens de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen of bij foto's zoals de iconische 'napalmfoto' uit de Vietnamoorlog. Onderzoekers van het Pew Research Center becijferden dat tweederde van de Facebookgebruikers het sociale netwerk gebruikt om nieuws te vergaren.