Het Nederlandse bedrijf Inkless, opgericht door studenten van de TUDelft, introduceert printen zonder inktcartridges.

Inkless meldt woensdag in een persbericht dat de techniek gereed is. Het bedrijf zoekt samenwerkingen met bestaande printerbedrijven.

Met de techniek wordt papier gecarboniseerd, daarbij verandert de kleur door hitte. Volgens het bedrijf is er 'volledige controle'. "De print wordt op de juiste diepte in het papier gezet, geeft een diepe zwarte kleur en is permanent", schrijven de bedenkers. 

Printen in kleur is nog niet mogelijk met de techniek. Wel kan er naast op papier ook op labels worden geprint. 

Milieu

De ondernemers van Inkless voorzien een gunstig effect op het milieu, omdat cartridges, toners of speciale coatings niet meer nodig zijn. "Van alle cartridges wordt maar 30 procent gerecycled. De rest belandt in het milieu en blijft daar zo'n jaar of 450 liggen", aldus het bedrijf. 

Ook het ongemak van lege inktcartridges moet worden weggenomen. De ondernemers hopen dat printen zonder inkt 'de huidige markt volledig op zijn kop zal zetten'. 

Inkless is een spin-off bedrijf van de TUDelft en onderdeel van incubator YES!Delft. De techniek werd tijdens een afstudeerproject ontwikkeld aan de universiteit. Bedenker Venkatesh Chandrasekar richtte vorig jaar met een medestudent het bedrijf op, waar TUDelft aandeelhouder van is. Inkless telt inmiddels zeven medewerkers.