Microsoft heeft chatdienst Microsoft Teams gepresenteerd, een concurrent voor het populaire zakelijke chatplatform Slack.

Microsoft Teams maakt deel uit van Office 365, de abonnementsdienst die toegang biedt tot onder meer Word, Excel en Outlook, meldt Microsoft woensdag.

De dienst lijkt erg op het populaire Slack. Ook in Microsoft Teams kunnen medewerkers van één bedrijf verschillende kanalen aanmaken waarin zij via chat overleggen en bestanden uitwisselen.

"Microsoft Teams combineert chat, vergaderingen, notities, Office, Planner, PowerBI en tal van andere extensies en apps die teams helpen werk gedaan te krijgen", zegt Microsoft-CEO Satya Nadella bij de introductie van de app.

Video: Microsoft Teams

Microsoft Teams gaat de strijd aan met chatdienst Slack
Microsoft Teams gaat de strijd aan met chatdienst Slack

Delen en integraties

Net als Slack biedt ook Teams de ruimte voor één-op-één chats en losse overzichten met alle notificaties, gedeelde bestanden en afspraken. Gebruikers kunnen zaken als Office-bestanden, Outlook-afpraken en notities direct in Teams slepen om ze met collega's te delen.

Microsoft biedt naast ondersteuning voor zijn eigen apps en diensten ook mogelijkheden voor ondersteuning van diensten van derden. Slack biedt die mogelijkheden ook, bijvoorbeeld in de vorm van Giphy. Slack-gebruikers kunnen binnen de app met tekstcommando's gif-afbeeldingen plaatsen.

Microsoft toonde hoe Teams al een Twitter-integratie heeft. Daarbij komen berichten van bepaalde Twitter-accounts automatisch in een chatkanaal terecht.

Begin 2017 beschikbaar

Microsoft Teams is vanaf vandaag als preview beschikbaar voor Office 365-klanten en te gebruiken op Windows, Mac, Android, iOS en in browsers. Uiteindelijk wordt Teams inbegrepen voor alle gebruikers van Office 365 Business en Enterprise. Vanaf begin 2017 is Teams algemeen beschikbaar.

Het gebruik van Slack is gratis met begrenzingen. Bedrijven die zonder beperkingen bestanden willen delen en hun chatgeschiedenis willen doorzoeken, moeten een abonnement afsluiten.

Slack publiceerde woensdag een paginagrote advertentie in de New York Times, waarin het Microsoft welkom heet op zijn speelveld en van wat "vriendelijk advies" voorziet.