Het Openbaar Ministerie (OM) eist een voorwaardelijke celstraf van bijna één jaar tegen Sven Olaf K., de hacker die wordt verdacht van het uitvoeren van de grootschalige cyberaanval op Spamhaus in 2013.

De DDoS-aanval, waarbij servers werden overspoeld door internetverkeer en daardoor niet meer werkten, was in 2013 de grootste tot dan toe.

Niet alleen Spamhaus ondervond last van de aanval, maar ook miljoenen willekeurige internetgebruikers hadden verbindingsproblemen, omdat belangrijke internetinfrastructuur doelwit werd.

Spamhaus is een organisatie die als doel heeft om spam uit e-mailinboxen te weren. K. zou een Britse vriend hebben opgedragen om de aanval uit te voeren, nadat zijn internetbedrijf Cyberbunker door Spamhaus op een zwarte lijst was gezet. K. zegt onschuldig te zijn en alleen zijlings betrokken te zijn geweest bij de groep die Spamhaus aanviel.

Het OM legde K. eerder al een schikkingsvoorstel voor, maar die heeft hij afgewezen, zegt zijn advocaat Marcel van Gessel tegen NU.nl. K. stond erop dat hij zou worden vrijgesproken. Hij zat al 55 dagen in voorarrest. Die wil het OM aftrekken van een voorwaardelijke celstraf van een jaar, waardoor 310 dagen overblijven.

Narko

In 2013 deed de hacker zich in verschillende interviews voor als woordvoerder van Stophaus, de organisatie die de aanval had opgeëist. Hij zei onder meer dat Spamhaus zijn "invloed misbruikte".

De aanvallen werden echter uitgevoerd door een Britse tiener die schuilging onder de hackersnaam 'Narko', zo stelde Van Gessel dinsdag tijdens een zitting in de rechtbank van Dordrecht. De Brit, die ten tijde van de aanval nog minderjarig was, kreeg eerder al een taakstraf van 240 uur. K. was dinsdag niet aanwezig bij de zitting.

Medeplichtig

Volgens het Openbaar Ministerie was de 39-jarige K. medepleger van de DDoS-aanval en zogenoemd 'BGP hijacking', waarbij internetverkeer wordt omgeleid om het te verstoren. Hij zou Narko in chatgesprekken hebben opgedragen de cyberaanvallen uit te voeren.

"Hij initieerde, joeg aan, droeg aan, adviseerde, becommentarieerde en was zeker niet slechts een discussiepartner", aldus officier van justitie Dirk Jan Laman.

Volgens Van Gessel was er geen sprake van een "nauwe en bewuste samenwerking" tussen de twee en moet de Brit daarom alleen verantwoordelijk worden gehouden voor de cyberaanval.

De advocaat van K. beargumenteerde bovendien dat het BGP hijacking niet strafbaar was, omdat de gevolgen daarvan voor Spamhaus "minimaal, zo niet verwaarloosbaar" waren. Volgens Van Gessel kwam de organisatie er pas enige tijd na de aanval achter dat dit überhaupt was gebeurd.

Hackersbusje

K. werd begin 2013 door de Spaanse politie gearresteerd in zijn appartement in de stad Granollers. De krant El País meldde destijds dat K. onder buurtbewoners vooral bekend stond om zijn feloranje 'hackersbusje', dat was voorzien van allerlei computerapparatuur.

De rechtbank doet op 14 november uitspraak.