AIVD-baas Rob Bertholee, minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en chat-app WhatsApp zijn genomineerd voor de Big Brother Award, de 'prijs' voor grootste privacyschender van het jaar.

De nominaties werden dinsdag bekendgemaakt door Bits of Freedom, de privacygroep die achter de prijsuitreiking zit.

Bertholee is genomineerd omdat hij onlangs in een interview met De Volkskrant zei dat hij de privacydiscussie beu is. Hij leek te suggereren dat hij een 'achterdeurtje' wilde in diensten als WhatsApp, om de sterke versleuteling van hun berichten ongedaan te maken. Zo zou het beter mogelijk moeten worden om terroristen af te luisteren.

"Door het beperken van versleuteling worden alle internetters in Nederland kwetsbaarder voor cybercriminelen en buitenlandse geheime diensten", zegt Bits of Freedom daarover.

Schippers

Schippers is genomineerd omdat zij "het medisch beroepsgeheim verder afbrokkelt". Onlangs nam de Tweede Kamer een wet aan die zorgverzekeraars in meer gevallen inzage kan geven in patiëntdossiers.

De minister was ook in 2011 genomineerd voor een Big Brother Award, toen vanwege haar steun voor de invoering van een elektronisch patiëntendossier, ondanks de grote hoeveelheid kritiek op dat plan.

WhatsApp

WhatsApp staat op de nominatielijst omdat de dienst gebruikersgegevens is gaan delen met moederbedrijf Facebook. Eerder beloofde WhatsApp nog dat dat niet zou gebeuren.

Tot en met 13 november kan voor de publieksprijs worden gestemd op de website van de Big Brother Awards. Op 14 november vindt de prijsuitreiking plaats in de Amsterdamse Schouwburg.

Er wordt ook een expertprijs uitgereikt aan een privacyschender, naast de Felipe Rodriguez Award voor iemand die juist een positieve bijdrage levert aan privacybescherming.

Vorig jaar won minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) de publieksprijs, vanwege zijn plan om de bevoegdheden van de inlichtingendiensten uit te breiden. In de jaren daarvoor kregen vertegenwoordigers van het ministerie van Veiligheid & Justitie regelmatig de prijs. Minister Ivo Opstelten won twee keer en ook staatssecretaris Fred Teeven ging een keer met de Award naar huis.