In 2017 zullen mobiele apparaten voor 75 procent verantwoordelijk zijn voor het volledige internetverkeer.

Dat voorspelt mediabedrijf Zenith in zijn jaarlijkse rapport over de toekomst van de advertentiemarkt. Het bedrijf is onderdeel van het Franse Publicis Groupe SA, het op twee na grootste reclame-adviesbedrijf ter wereld.

Zenith maakt zo'n rapport over de verdeling van het internetgebruik al een aantal jaar, en voorspelde voor 2016 een mobiel aandeel van 71 procent. Dat is volgens het bedrijf uiteindelijk uitgekomen op 68 procent.

In 2012 waren mobiele apparaten als smartphones en tablets nog maar verantwoordelijk voor 40 procent van het internetverkeer. Zenith verwacht dat het aandeel alleen maar blijft groeien, naar 79 procent in 2018.

Mobiele advertenties

Het mediabedrijf verwacht dat er in 2017 voor het eerst meer online advertenties via mobiele apparaten zullen worden bekeken dan via desktopsites. Dit jaar zijn mobiele advertenties nog goed voor 44 procent, in 2017 verwacht Zenith een groei naar 52 procent.

In 2018 zouden mobiele reclames vervolgens doorgroeien naar 60 procent van alle advertenties op internet. Volgens Zenith gaat over twee jaar 134 miljard dollar om in mobiele advertenties, meer dan voor reclames in kranten, tijdschriften, bioscopen en reclameborden bij elkaar.

Spanje en China

Dit jaar lag het mobiele internetgebruik in Spanje het hoogst. Daar waren mobiele apparaten goed voor 85 procent van al het internetgebruik.

Hongkong komt met 79 procent op de tweede plaats, gevolgd door China met 76 procent en de VS met 74 procent. In 2018 wordt verwacht dat Hongkong met 89 procent het meest mobiele internetland is.