Man veroordeeld tot anderhalf jaar cel voor bespieden met malware

Een 22-jarige man uit Den Haag is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 497 dagen, omdat hij met malware computers overnam en bespiedde.

Dat heeft het Haagse gerechtshof op vrijdag bepaald. Van de gevanigsstraf zijn 360 dagen voorwaardelijk. Hij heeft ook een taakstraf van 240 uur opgelegd gekregen.

De man gebruikte malware om de controle van computers over te nemen. Hij was hierdoor in staat om bestanden van de pc’s te downloaden, wijzigen of verwijderen. 

De malware werd ook gebruikt om de webcams van computers aan te zetten, om op deze manier slachtoffers te bespieden. Op deze manier verzamelde de man beelden die hij op zijn eigen computer bewaarde. Op de computer van de man is kinderpornografisch materiaal aangetroffen.

De vergaarde data werd ook gebruikt om accounts op social media te kapen, waar valse informatie op werd verspreid. Bij één Facebook-account werd een seksfilmpje van een slachtoffer geplaatst.

De man gebruikte ook de computer van een slachtoffer, om bekend te maken dat het VWO-eindexamen Frans 2013 vroegtijdig in omloop was. Het slachtoffer moest hierdoor onterecht een nacht in de cel doorbrengen, waarna hij maandenlang als verdachte werd gezien.

Lees meer over:
Tip de redactie