Europese privacywaakhonden hebben op vrijdag een brief verstuurd aan WhatsApp, waarin ze hun zorgen delen over de manier waarop het bedrijf data deelt met Facebook.

De waakhonden zijn bezorgd over een recente wijziging in WhatsApps privacybeleid. De brief (pdf) werd verstuurd door Artikel 29-Werkgroep. Deze bestaat uit voorzitters van alle privacywaakhonden uit Europese lidstaten. 

In de brief wordt WhatsApp verzocht om geen data met Facebook te delen, zolang er nog niet is gekeken naar mogelijk juridische bescherming voor gebruikers.

De chat-app, die onderdeel is van Facebook, zegt "constructieve gesprekken" te voeren met databeschermingsautoriteiten, om mogelijke vragen over de nieuwe regels te verklaren.

Eerder zei de Autoriteit Persoonsgegevens, de Nederlandse privacywaakhond, al de resultaten van een Brits onderzoek naar de voorwaarden van WhatsApp af te wachten. Uit dat onderzoek moet blijken of er maatregelen nodig zijn om de privacy van gebruikers te beschermen.

Yahoo

De Werkgroep heeft ook een brief (pdf) gestuurd naar Yahoo, met zorgen over een hack uit 2014. Daarbij werden de gegevens van 500 miljoen gebruikers gestolen.

In de brief aan Yahoo wordt ook gevraagd naar recente onthullingen over de maildienst van het bedrijf. Yahoo bleek e-mails te scannen voor Amerikaanse inlichtingendiensten.

De privacywaakhonden willen alle precieze informatie over de hack en spionage ontvangen, zodat Europese gebruikers goed ingelicht kunnen worden.