Twitter heeft in het derde kwartaal van 2016 opnieuw een fors verlies genoteerd. Daarom gaat het sociale netwerk honderden banen schrappen.

Dat heeft Twitter donderdag bekendgemaakt. Volgens het bedrijf gaat het om 9 procent van het totale personeelsbestand van 3.910 mensen. Dat zou neerkomen op zo'n 350 banen. Met name werknemers in de sales- en marketingteams van Twitter worden getroffen.

Twitter draaide in het kwartaal een omzet van 616 miljoen dollar (564 miljoen euro), zo'n 8 procent hoger dan een jaar eerder. Het nettoverlies werd enigszins teruggebracht maar bleef aanzienlijk, op 103 miljoen dollar (94 miljoen euro).

Het sociale netwerk heeft nu 317 miljoen maandelijks actieve gebruikers, 4 miljoen meer dan een kwartaal eerder. Twitter kampt al langer met tegenvallende groei van het gebruikersaantal, maar de omzet steeg nog altijd wel rap. Die groei lijkt nu af te vlakken.

Verkoop

Twitter stond de afgelopen maanden in de verkoop, maar uiteindelijk lijken alle potentiële kopers te zijn afgehaakt. Het bedrijf blijft voorlopig dus onafhankelijk.

Het sociale netwerk verdiende vooral buiten de VS meer aan advertenties, al ging de gemiddelde prijs per interactie met een adveretentie in een jaar tijd wel met meer dan 40 procent omlaag.

Licenties op de datastromen van Twitter leveren steeds meer op. De inkomsten uit die categorie gingen met 26 procent omhoog naar 71 miljoen dollar.

In een toelichting op de kwartaalcijfers schrijft Twitter dat slimme algoritmes zullen worden ingezet om smartphonenotificaties aan gebruikers 'slimmer' te maken. Door relevantere notificaties te tonen moeten gebruikers vaker worden teruggelokt naar Twitter.