Qualcomm gaat de Nederlandse chipmaker NXP overnemen. Voor het bedrijf wordt 47 miljard dollar (43 miljard euro) betaald.

Dat heeft Qualcomm bekendgemaakt. De raden van bestuur van beide bedrijven zijn het akkoord geworden over de overname.

Qualcomm koopt de benodigde aandelen voor de overname voor 110 dollar contant per aandeel. Het totaalaantal aandelen kost bij elkaar 47 miljard dollar.

NXP is een voormalig onderdeel van Philips, dat inmiddels een groot leverancier is van chips voor onder andere de auto-industrie. Daarnaast levert het bedrijf chips aan andere bedrijven. Qualcomm maakt chips voor meerdere apparaten, waaronder ook smartphones.

Reorganisatie

De overname van chipfabrikant NXP door het Amerikaanse Qualcomm roept veel vragen op bij vakbond CNV Vakmensen. ''Er loopt nog een reorganisatie, deze overname verstoort allerlei lopende processen´', aldus bestuurder Arthur Bot. Hij vraagt zich af welke gevolgen dit op langere termijn heeft voor de continuïteit van het bedrijf en de werkgelegenheid in Nederland.

CNV Vakmensen wil dat NXP de reorganisaties van de afgelopen tijd ''op een normale manier´' gaat afronden. Bij het voormalige Philips-onderdeel verdwenen sinds de verzelfstandiging volgens CNV al veel banen.

''De werknemers krijgen nu te maken met de zoveelste verandering. Wat betekent dit voor allerlei lopende veranderingsprocessen? Gaat dat allemaal weer overhoop?´', zo vraagt het personeel zich volgens de bond af.