Microsoft-dochter Skype heeft in België een boete van 30.000 euro gekregen, omdat de dienst geen informatie over gesprekken vrij kon geven in een politieonderzoek.

De autoriteiten wilde dat Skype informatie over gesprekken tussen verschillende gebruikers zou vrijgeven, maar het bedrijf zei dat dit technisch onmogelijk was.

Bovendien vond Skype dat het zich niet aan de Belgische wet hoefde te houden, omdat het Europese hoofdkantoor in Luxemburg is gevestigd. De rechtbank zag dat anders en legde een boete van 30.000 euro op, meldt De Standaard donderdag.

Tapverplichting

Het onderzoek vond plaats in 2012. Skype kon gegevens leveren over de betrokken gebruikers, waaronder hun e-mailadressen, voorgeschiedenis en ip-adressen. Maar over de inhoud van de gesprekken kon Skype niets zeggen.

Volgens het bedrijf is dat ook onmogelijk, omdat gesprekken versleuteld worden gevoerd. Skype zelf heeft geen toegang tot de inhoud.

Dat is volgens de rechtbank irrelevant. Omdat Skype actief is op de Belgische markt moet het bedrijf zich houden aan de lokale wetgeving, die voorschrijft dat toegang tot gesprekken mogelijk moet zijn. "Het was duidelijk dat er geen bereidheid was om mee te werken met het gerechtelijk onderzoek", schrijft de rechtbank in zijn vonnis.

Gevolgen

De uitspraak kan vergaande gevolgen hebben. Alle gespreksdiensten die actief zijn in België moeten toegang kunnen geven tot gesprekken, stelt de rechtbank van Mechelen. Dat zou volledige end-to-end-encryptie, waarbij de aanbieder zelf geen toegang heeft tot gesprekken, in feite verbieden.

Steeds meer diensten gebruiken zulke sterke versleuteling. Onder meer WhatsApp - dat binnenkort ook videobellen gaat aanbieden - versleutelt alles.

In een verklaring stelt Microsoft dat het zich nog beraadt op verdere gerechtelijke stappen. "Juridische procedures moeten volgens ons ook de privacy van burgers respecteren en rekening houden met de internationale grenzen", aldus het bedrijf.