Er zaten rond de honderdduizend gehackte 'internet of things'-apparaten achter de grootschalige DDoS-aanval op DNS-provider Dyn, die vorige week een deel van het Amerikaanse internet platlegde.

Dat schrijft Dyn op een eigen blog. Tijdens de aanval werden de DNS-servers overspoeld door internetverkeer. Daardoor konden zij website-adressen niet meer omzetten in de ip-adressen die computers nodig hebben om te communiceren en waren veel grote websites onbereikbaar.

Het bedrijf bevestigt dat een groot deel van het DDoS-verkeer afkomstig was uit het zogenoemde Mirai-botnet, dat bestaat uit gehackte 'slimme' gadgets als beveiligingscamera's en harddiskrecorders. 

Eerder leek de schaal van de aanval nog veel groter te zijn. Dyn zei dat er tientallen miljoenen ip-adressen betrokken waren bij de aanval. De aanval leek zo veel groter omdat ook veel legitiem verkeer in eerste instantie als kwaadaardig werd gezien.

Ook normale websitebezoekers genereerden veel meer verkeer omdat zij herhaaldelijk probeerden toegang te krijgen tot bepaalde websites. In totaal kwam er veertig tot vijftig keer meer verkeer binnen dan normaal, blijkt uit de eerste analyses van Dyn.

Productchef Scott Hilton van het bedrijf zegt dat de aanval "een belangrijke discussie over internetbeveiliging en volatiliteit" heeft gestart. Volgens experts toont de aanval dat het relatief gemakkelijk is om kritieke internetinfrastructuur plat te leggen.