Apple heeft in het derde kwartaal van dit jaar voor de derde keer op rij minder iPhones verkocht dan een jaar eerder.

Apple verkocht in het derde kalenderkwartaal van 2016 nog 45,5 miljoen iPhones, waar dat vorig jaar in dezelfde periode nog 48 miljoen iPhones waren. 

Dat meldt Apple dinsdag bij de bekendmaking van zijn kwartaalcijfers over juli, augustus en september, het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar van Apple. De nieuwe iPhone 7 was alleen in de laatste week van het kwartaal verkrijgbaar, dus de cijfers zeggen nog niet veel over de populariteit van dat toestel.

In het kwartaal daalde niet alleen het aantal verkochte iPhones, maar ook de gemiddelde verkoopprijs per toestel daalt. Apple maakt niet bekend hoeveel individuele iPhone-modellen worden verkocht, maar vermoedelijk zorgt de goedkopere iPhone SE voor een daling in de omzet per verkocht toestel.

Omzet en winst Apple

Apple draaide in het derde kwartaal een omzet van 46,9 miljard dollar (43,1 miljard euro), in 2015 was dat nog 51,5 miljard dollar; een daling van bijna 9 procent.

Forse daling over China

De winst ligt met 9 miljard dollar (8,3 miljard euro) bijna 19 procent lager dan de 11,1 miljard dollar van vorig jaar. Het is voor het eerst sinds 2001 dat Apple jaar-op-jaar een omzetdaling meemaakt in vergelijking met voorgaand boekjaar. Opvallend is ook de met 30 procent sterk gedaalde omzet uit China, een belangrijke groeimarkt voor Apple.

De iPad-verkopen daalden met zo'n 5 procent naar 9,3 miljoen. Daarmee lijkt de enorme daling in verkochte iPads van de laatste jaren af te vlakken.

Verkopen iPhone, iPad en Mac

Het aantal verkochte Macs ligt met 4,9 miljoen exemplaren wel fors lager dan een jaar geleden. Toen verkocht Apple in zijn derde kwartaal een recordaantal van 5,7 miljoen Mac-computers. Het bedrijf onthult donderdag nieuwe MacBooks, waarvan dinsdag al afbeeldingen uitlekten.

Recordcijfers verwacht

Apple verwacht van het huidige, altijd lucratieve kerstseizoen betere cijfers. Het bedrijf denkt aan een omzet van tussen de 76 en 78 miljard dollar. In 2015 draaide Apple in het vierde kwartaal een recordomzet van 75,9 miljard dollar.

De omzet uit producttak 'overig', waar onder meer de Apple Watch, Apple TV en accessoires onder vallen, is met 22 procent gedaald, naar een omzet van 2,3 miljard dollar. Het is onduidelijk in welke categorie de verkoopdaling zit.

Dinsdag meldde marktonderzoeker IDC wel dat de verkopen van smartwatches sterk dalen. Hoewel Apple marktleider blijft, zou Apple het afgelopen jaar kwartaal mogelijk maar 1,1 miljoen Apple Watches hebben verscheept, bijna driekwart minder dan vorig jaar.