In de Verenigde Staten heeft een federale jury donderdag een Russische man aangeklaagd voor het hacken van servers van LinkedIn in 2012. 

Dat meldde het Amerikaanse ministerie van Justitie vrijdag.

Yevgeniy Nikoelin zit momenteel vast in Praag, waar hij op 5 oktober werd gearresteerd. LinkedIn meldde toen dat zijn arrestatie te maken had met een digitale inbraak in de servers van het bedrijf, waardoor de hacker mogelijk toegang kreeg tot de persoonlijke gegevens van zo'n honderd miljoen gebruikers. Hierop besloot LinkedIn tot een grootschalige actie om gebruikers hun wachtwoorden te laten wijzigen.

Naast de aanval op LinkedIn wordt de hacker in verband gebracht met cyberaanvallen op meerdere Amerikaanse doelwitten. Daaronder vallen niet de recente cyberaanvallen op de Democratische Partij in de VS. Rusland werd eerder deze maand door de VS daarvoor verantwoordelijk gehouden.

Uitlevering

De VS hebben de Tsjechische autoriteiten om uitlevering van Nikoelin  gevraagd. Het is nog niet duidelijk wanneer de Tsjechische justitie over het uitleveringsverzoek beslist.

In het voorjaar van 2012 werd er ingebroken bij het sociale netwerk LinkedIn. In eerste instantie werd bekend dat 6,5 miljoen wachtwoorden waren buitgemaakt. Eerder dit jaar werden echter wachtwoorden en gebruikersnamen van minstens 117 miljoen LinkedIn-gebruikers online aangeboden.