Facebook is van plan minder censuur toe te passen op het sociale netwerk, zodat "nieuwswaardige en belangrijke" berichten voor iedereen te bekijken zijn.

Het sociale netwerk versoepelt daarmee de regels voor het plaatsen van tekst, foto's en video's. Facebook onderzoekt op welke manier de uitzondering op de regel kan worden toegepast, aldus het bedrijf vrijdag.

Facebook is de afgelopen periode flink onder vuur komen te liggen vanwege het verwijderen van beeldmateriaal van de website. Zo werd een historische nieuwsfoto van de Vietnamoorlog onterecht offline gehaald.

Ook is er steeds meer kritiek op de regels voor het plaatsen van berichten en de manier waarop nieuws wordt gecategoriseerd. Facebook wordt gezien als een nieuwsmedium dat censuur toepast, terwijl het netwerk zich presenteert als een techbedrijf.

Toestaan

De komende weken wil Facebook meer berichten toelaten "die mensen nieuwswaardig, significant of belangrijk vinden voor het publieke domein, ook als ze mogelijk niet stroken met onze standaarden".

"We hebben de intentie meer beelden en verhalen toe te staan, zonder dat er daardoor veiligheidsgevaren ontstaan of dat er aanstootgevende foto's te zien zullen zijn voor minderjarigen en anderen die ze niet willen zien."

Trump

Volgens een bericht van The Wall Street Journal is er bij Facebook dit jaar bovendien een hevige discussie ontstaan over berichten die presidentskandidaat Donald Trump op het netwerk plaatste.

Zo gingen er binnen het bedrijf stemmen op om een bericht waarin Trump voorstelde om moslims uit het land te verbannen te verwijderen, omdat het een haatuiting betrof.

Zuckerberg

Facebook-CEO Mark Zuckerberg werd uiteindelijk zelfs betrokken bij de discussie. Zuckerberg erkende dat het om haatzaaien ging, dat tegen de regels van Facebook is.

Maar hij besloot dat het bericht niet moest worden verwijderd, omdat het "ongepast' is om een presidentskandidaat te censureren, aldus anonieme bronnen bij Facebook.

Een aantal werknemers dat verantwoordelijk is voor het controleren van teksten, dreigde ontslag te nemen na het besluit.