De NSA-medewerker die in augustus werd opgepakt vanwege vermeende diefstal en publicatie van spionagesoftware, heeft volgens de autoriteiten zeker 50 terabyte (50.000 gigabyte) aan geheime informatie gestolen.

Voor zover bekend is er nog nooit zoveel geheime informatie gestolen. Verdachte Harold Thomas Martin heeft veel meer informatie buitgemaakt dan klokkenluider Edward Snowden, meldt ArsTechnica donderdag.

Martin werkte net als Snowden voor de firma Booz Allen Hamilton, die veiligheidsdienst NSA helpt met digitale spionage. Bij zijn arrestatie werd al bekend dat de man topgeheime documenten thuis had liggen.

Het Amerikaanse Openbaar Ministerie zegt Martin binnenkort formeel aan te klagen voor schending van de Spionagewet, blijkt uit rechtbankdocumenten. Daarmee hangt hem de doodstraf boven het hoofd.

Papieren

Martin had een vertrouwensfunctie bij Booz Allen Hamilton en kon bij topgeheime documenten. Behalve grote hoeveelheden data, zou de medewerker ook papieren hebben meegenomen met geheimen en topgeheimen.

De documenten met geheimen dateerden van 1996 tot 2016 en waren door de verdachte op zijn werk uitgeprint. Het is niet duidelijk wat Martin daarmee van plan was. Mogelijk wilde hij ze publiceren.

Spionagesoftware

Het is ook niet duidelijk of Martin werd opgepakt voor het lekken van de NSA-spionagesoftware die onlangs in het nieuws kwam. Die malware liet de VS routers van de merken Cisco en Fortinet aftappen.

In die zaak zou het onderzoek eind september nog rekening hebben gehouden met slordigheid van een medewerker. Amerikaanse overheidsdiensten krijgen de afgelopen tijd kritiek voor het aankopen en verzwijgen van kritieke lekken in software, om die voor spionage te kunnen gebruiken.