Yahoo vraagt inlichtingenbaas om meer openheid over spionage

Yahoo heeft James Clapper, directeur van de Amerikaanse inlichtingendiensten, gevraagd om meer openheid over de e-mailspionage die het Amerikaanse bedrijf naar verluidt uitvoerde in opdracht van de Amerikaanse overheid.

In een brief vraagt Yahoo aan Clapper om de geheimhoudingsplicht voor deze informatie officieel op te heffen, zo meldt onder meer de Wall Street Journal.

Volgens berichten in verschillende media installeerde Yahoo op zijn eigen systemen een module die alle inkomende e-mail scande op kernwoorden die diensten als de NSA en FBI aanleverden.

Dat zou zijn gedaan zonder toestemming of kennis van het eigen beveiligingsteam. Zij zouden de spionagesoftware later hebben aangetroffen en hebben aangezien voor kwaadaardige software die door hackers was geïnstalleerd. Alex Stamos, de baas van de beveiligingstak van Yahoo, heeft hierop zijn ontslag ingediend, meldde Reuters.

Misleidend

Yahoo noemde verschillende berichten over de e-mailscans eerder "misleidend" maar kon vervolgens niet zeggen wat er dan wel voor scans werden uitgevoerd.

"Yahoo is specifiek vermeld in deze berichten en we kunnen er niet in detail op reageren", schrijft advocaat Ron Bell van Yahoo aan Clapper. 

Hij vraagt hem om in ieder geval duidelijk te maken of Yahoo inderdaad te maken had met een bevel om informatie te verzamelen, dat bevel openbaar te maken en hier meer duidelijkheid over te scheppen.

Reactie

Tegelijk met de brief van Yahoo heeft de burgerrechtenbeweging ACLU de Amerikaanse inlichtingenrechtbank gevraagd om het vrijgeven van het Yahoo-bevel en nog twintig andere belangrijke uitspraken uit het afgelopen decennium. 

Een woordvoerder van Clapper zegt dat de inlichtingendirecteur een reactie zal sturen aan Yahoo. De inhoud daarvan is nog niet bekend.

Lees meer over:
Tip de redactie