Gearresteerde Rus zat mogelijk achter grote LinkedIn-hack

Een in Tsjechië gearresteerde Rus wordt verdacht van een grote hack bij LinkedIn. In 2012 werden daarbij gegevens van vermoedelijk meer dan 100 miljoen gebruikers gestolen. 

Dat meldt persbureau Reuters woensdag op basis van een verklaring van LinkedIn. Het bedrijf zegt daarin dat de arrestatie verband houdt met deze cyberaanval en bedankt de FBI voor de inzet. 

Eerder op woensdag werd bekend dat de politie in Tsjechië in samenwerking met de Amerikaanse opsporingsdienst FBI een vermeende hacker uit Rusland heeft gearresteerd. Hij zou in verband gebracht worden met cyberaanvallen op meerdere Amerikaanse doelwitten.

Reuters meldt ook dat de man niet in verband wordt gebracht met de recente cyberaanvallen op politieke doelwitten in de VS. Rusland werd eerder deze maand door de VS verantwoordelijk gehouden voor cyberaanvallen op de Democratische Partij.

Grote inbraak

In het voorjaar van 2012 werd er ingebroken bij het sociale netwerk LinkedIn. In eerste instantie werd bekend dat 6,5 miljoen wachtwoorden waren buitgemaakt. Eerder dit jaar werden echter wachtwoorden en gebruikersnamen van minstens 117 miljoen LinkedIn-gebruikers online aangeboden.

De Rus viel na zijn arrestatie flauw, hij is daarom overgebracht naar het ziekenhuis. Een Tjechische rechter moet gaan beslissen of hij aan de Verenigde Staten wordt uitgeleverd.

Lees meer over:
Tip de redactie