Vodafone start begin 2017 met landelijk ‘internet of things’-netwerk

Ook Vodafone wil binnenkort zijn een landelijk ‘internet of things’-netwerk uitrollen. T-Mobile kondigde zulke plannen eerder vandaag al aan.

Vodafone wil begin 2017 zijn zogenoemde NB-IoT-netwerk (NarrowBand-IoT) landelijk uitrollen in Nederland, Duitsland, Ierland en Spanje, meldt de provider woensdag.

Zo'n netwerk is bedoeld voor kleine gadgets die soms een beetje data versturen. Door dat over een lage bandbreedte te doen kost dat minder energie voor sensoren die op een batterij draaien.

T-Mobile kondigde eerder vandaag een vergelijkbaar plan aan. Ook T-Mobile gebruikt NB-IoT, dat is gestandaardiseerd door 3GPP. Dat samenwerkingsverband tussen telecomproviders heeft ook de standaarden voor 3G en 4G vastgesteld.

De provider begint de uitrol van zijn netwerk in Amsterdam, Rotterdam Den Haag, Eindhoven en de omgeving van Schipol. Het bedrijf wil in de loop van 2017 landelijk dekkend zijn. 

Internet of things

KPN leverde in juni al het eerste landelijk dekkende internet of things-netwerk op, maar gebruikt concurrerende technologie LoRa (Long Range Wide Area). Die technologie wordt vooralsnog breder ondersteund dan NB-IoT, omdat die al langer in de praktijk wordt toegepast.

Volgens Vodafone kan het zijn bestaande 4G-netwerk makkelijk geschikt maken voor NB-IoT, door een software-update toe te passen op de basisstations. Daardoor is de dekking volgens het bedrijf vrijwel onmiddellijk landelijk.

In de loop van 2017 wil Vodafone de techniek ook in alle andere landen uitrollen waar het actief is. Voor 2020 zijn alle Vodafone-netwerken wereldwijd geschikt voor NB-IoT.

Verwacht wordt dat internet of things-gadgets de komende jaren een vlucht zullen nemen. Alles van fietsen met gps-chips tot slimme thermostaten zullen op die manier contact maken met het internet.

Tip de redactie